Vennewaard 201, 1824 KH Alkmaar

Mentorschap

Mentorschap: een vertrouwenspersoon die voor u opkomt

Vindt u het lastig is om zelf beslissingen te nemen als het gaat om uw verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding? Of kunt u de gevolgen van uw beslissingen niet altijd goed overzien? Dan kan een mentor u hierbij ondersteunen. Deze officieel aangestelde vertrouwenspersoon is dan uw wettelijk vertegenwoordiger en belangenbehartiger.

Mentor: uit eigen kring of professioneel

Mentorschap wordt niet via een mondelinge afspraak geregeld, maar vastgelegd bij de kantonrechter. Elke volwassene van 18 en ouder kan (onder voorwaarden) tot mentor worden benoemd, dus ook een familielid of bekende. Is dat niet mogelijk, dan kan Bergen Bewind hulpverleners voor u inschakelen die als mentor zijn opgeleid.

Begeleider en adviseur

Op momenten dat u het zelf niet kunt, is uw mentor bevoegd te beslissen over uw verzorging en begeleiding. Daarnaast is een mentor adviseur voor al uw andere persoonlijke zaken. Uw behoeften, normen en waarden zijn daarbij altijd de leidraad. Op die manier helpt hij/zij u op een prettige manier de regie over uw leven te houden, en worden lastige knopen voor u doorgehakt.

Mentorschap betekent vertrouwen

Wij vinden het belangrijk dat u en uw mentor een vertrouwensband hebben. Dat is fijn voor u en een geruststelling voor uw eventuele familieleden. Daarom worden er regelmatig contactmomenten afgesproken. De mentor overlegt ook met uw zorgverleners en behandelaars. Hierdoor kan de mentor kritisch meekijken naar de zorg die u ontvangt. Vanzelfsprekend is een zo goed mogelijke kwaliteit van zorg daarbij altijd het uitgangspunt.

Wat doet uw mentor van Bergen Bewind?

 • Vertrouwen opbouwen
  Onderling vertrouwen is noodzakelijk voor het uitvoeren van de taken. De mentor leert uw gewoonten en wensen kennen en kan van daaruit handelen.
 • Belangenbehartiging
  Wij komen uitsluitend op voor úw persoonlijke belangen.
 • Advisering
  Wij geven u duidelijk en eerlijk advies als het gaat om persoonlijke beslissingen.
 • Vertegenwoordiging
  Wij vertegenwoordigen u als het gaat om verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding.

Bevoegdheden van uw mentor

Doordat uw mentor wettelijk is benoemd

 • mag hij/zij beslissingen nemen over uw verpleging, verzorging en begeleiding.
 • stelt hij/zij vast wanneer u wél zelf beslissingen wil en kan nemen. Uw mentor stimuleert u dat zo veel mogelijk zelf te blijven doen.

Procedure bij het benoemen van een mentor

U of uw begeleider kan via ons contactformulier of telefonisch aangeven dat u geïnteresseerd bent om u te laten vertegenwoordigen door een mentor. Wij plannen vervolgens samen met u een afspraak. In dit gesprek nemen we uw situatie door en u vertelt ons waar u tegenaan loopt.
Samen met u regelt Bergen Bewind uw verzoek aan de kantonrechter om ons te benoemen tot uw mentor. Bergen Bewind is vervolgens uw wettelijk vertegenwoordiger op gebied van zorg en persoonlijke verzorging.

Passende ondersteuning bij uw financiële administratie